Auteur

Biografie

Het begin

De pen scherpen

De Heerlijkheid

Horizon

Martin de Brouwer MSc (1988). Auteur van romans en korte verhalen. Fictie en non-fictie. Vaak, maar niet altijd met een historische inslag. 

Ik was geen kind dat verhaaltjes schreef. Ik verzon geen liedjes, hield geen dagboek bij. De avonturen die ik vertelde bij mijn Lego, waren immer dezelfde. Ik een schrijver? Dat leek nooit mijn pad te zijn.

Schrijven is tot mij gekomen. Ik beschouw het als de spirituele misstap in het leven van een rationeel mens. In 2009 verloor ik abrupt het contact met mijn vader en zijn deel van de familie. Achteraf realiseer ik me dat dat de oorsprong is geweest.

Het is niet op dat moment, dat ik met schrijven begon. Ik had plannen van een heel andere aard. Ik studeerde af aan de Technische Universiteit Eindhoven, vandaar die MSc, kocht een huis, vond een baan. De opdracht waar ik aan werkte stopte. Ik wist dat ik enkele maanden zou hebben voor de volgende uitdaging zich aandiende. Zover is het nooit gekomen.

Al langer besefte ik me, dat ik met het verlies van mijn familie ook de verhalen was verloren: De gewoonten, de praatjes die iedere verjaardag herhaald werden. Ik wilde me er iets van toe-eigenen. Gewoon, een beetje, alleen voor mij.
Het was 2014/2015. Ik deed stamboomonderzoek. Een random googlesearch leidde me naar een publicatie met de stamboom van de De Brouwers. Ze ging nog honderdvijftig jaar verder terug dan wat ik tot dan toe had blootgelegd.
De beschrijving van één man greep me bij de lurven. Ik dacht: Dat is een verhaal. Het verhaal van Jan de Brouwer, geboren rond 1530 liet me niet meer los. Meer dan een half kantje tekst was het toen nog niet. Ik kwam tot de conclusie dat als ik dat verhaal wilde horen, ik het zelf moest vertellen.

Vanaf dat moment had ik een onderwerp, maar ik had nog nooit een letter fictie op papier gezet. Het verhaal van Jan moest wachten. De pen moest worden gescherpt voor het haar plaats op papier kon innemen. Voor ik het vertellen kon op de juiste manier.
Reeds in 2016 publiceerde ik een historisch kortverhaal, getiteld Arnemuiden.  Het hek was van de dam. Andere verhalen volgden.Ik schreef drie romans die ik publiceerde in gelimiteerde oplages:

2016 De Succesvollen
2017 Segítség! (Help me!)
2018 Omstanders

De laatste letter van Omstanders was gedrukt en ik wist – nu is het moment. Jans verhaal, getiteld: De Heerlijkheid. Ik was eraan toe. Een artikel in een lokale krant bracht me mijn eerste bronnen. Het was de duim uit de dijk. Een wereld om in te verzuipen letterlijk en figuurlijk. Ik genoot ervan. Ieder uur dat ik eraan werkte ontpopte zich een deel van een verhaal over onmogelijke liefdes, roversbendes, corrupte schouten en machtsbeluste priesters.
De Heerlijkheid is True Historical Fiction. Wat ik schreef, over Jan, Catharina, Jaak, Bartold, Anna en Heyn is gebaseerd op originele handschriften uit de zestiende eeuw. Een verhaal terug in de tijd over echte mensen. Geen ridders en pages, prinsessen op erwten en prinsen op paarden. Mensen in de blubber, ontdaan van hun laatste goed en smachtend naar het laatste sprankje hoop en liefde. Ze zijn goede vrienden gebleken. Vanaf nu zoek ik de juiste mensen om ze aan jullie voor te kunnen stellen. Dan zijn ze van jou. Zoals ze nu al van mij zijn.

Tot die tijd blijft de pen niet onaangeroerd. Non-fictie artikelen en korte verhalen verschijnen her en der. Je kunt ze vinden onder actueel. En een volgende historische roman – nieuwe mensen en nieuwe intriges – ze verschijnen reeds aan de horizon. 

Martin de Brouwer MSc

Martin de Brouwer

Copyright © 2020 Martin de Brouwer