Auteur

Biografie

Martin de Brouwer MSc (1988). Auteur van romans en korte verhalen. Fictie en non-fictie. Vaak, maar niet altijd met een historische inslag.

Het schrijven kwam tot mij als een donderklap bij heldere hemel. Ik had heel andere plannen. Enkele jaren was ik zeer tevreden in de vastgoedwereld. Niet voor niets volbracht ik aan de TU/Eindhoven een master Real Estate Management and Development, vandaar die MSc.

Het waren familieomstandigheden die mij bewogen tot het doen van stamboomonderzoek. Het verhaal van één man greep me bij de lurven. Jan de Brouwer, geboren rond 1530 liet me niet meer los. Meer dan een half kantje tekst was het toen nog niet. Ik wist dat als ik zijn verhaal wilde horen, ik het zelf moest vertellen. Het bleek de start van een nieuwe reis.

Vanaf dat moment had ik een onderwerp, maar ik had nog nooit een letter fictie op papier gezet. Het verhaal van Jan moest wachten. De pen moest worden gescherpt voor het haar plaats op papier kon innemen.
Reeds in 2016, een jaar na mijn eerste duik in de archieven, publiceerde ik een historisch kort verhaal, getiteld Arnemuiden. Het hek was van de dam. Ik schreef drie romans die ik publiceerde in gelimiteerde oplages:

2016 De Succesvollen
2017 Segítség! (Help me!)
2018 Omstanders

Omstanders was gedrukt en ik wist – nu is het moment. Jans verhaal, getiteld: De Heerlijkheid, ik was eraan toe. Een lokale krant bracht me mijn eerste bronnen. Het was de duim uit de dijk. Een wereld om in te verzuipen letterlijk en figuurlijk. Ik genoot ervan. Ieder uur dat ik eraan werkte ontpopte zich een deel van een verhaal over onmogelijke liefdes, roversbendes, corrupte schouten en machtsbeluste priesters.

De Heerlijkheid is historische fictie. Wat ik schreef, over Jan, Catharina, Jaak, Bartold, Anna en Heyn is echter gebaseerd op originele handschriften uit de zestiende eeuw. Een verhaal over echte mensen dus, in de blubber, ontdaan van hun laatste goed en smachtend naar het laatste sprankje hoop en liefde. Ze zijn goede vrienden gebleken. Nu zijn ze op zoek naar de juiste mensen om ze aan jullie voor te kunnen stellen. Dan zijn ze van jou. Zoals ze nu al van mij zijn.

Tot die tijd blijft de pen niet onaangeroerd. Non-fictie artikelen en korte verhalen verschijnen her en der. Al het laatste nieuws kun je vinden onder actueel. En een volgende historische roman – nieuwe mensen en nieuwe intriges – ze verschijnen reeds aan de horizon.

Martin de Brouwer MSc

Martin de Brouwer

Copyright © 2021 Martin de Brouwer