ACTUEEL

Nieuws & publicaties

Naast romans bestaat mijn werk uit korte verhalen, historische artikelen en opiniestukken. Deze zijn op deze pagina samen met het laatste nieuws verzameld.

DSC01907 r
Historische Verhalen - Verzamelbundel VII

De grutto

Fictie /// Historische Verhalen

In Verzamelbundel VII van Uitgeverij Historische Verhalen vindt u tien historische verhalen, van tien auteurs. Fictie vergezeld van een uitgebreide historische verantwoording. 

In verzamelbundel VII verschijnt van mijn hand De Grutto. We keren terug naar het Den Haag van 1785. Terwijl Blanchard, Nederlands eerste ballonvaarder, boven de stad zweeft, heeft Mayke dromen die tot voorbij de horizon reiken. Hun beider lot wordt door de wind bepaald.

Je kunt het verhaal lezen, of de bundel bestellen. In de bundel lees je naast het verhaal hoe het Blanchard werkelijk verging.

Luisterboek
De Heerlijkheid - Luisterboek

De Heerlijkheid

Fictie /// Godijn Publishing

De Heerlijkheid is er nu ook als luisterboek. Luister deze spannende historische roman nu via Storytel, Luisterijk, Bol.com (incl. Kobo Plus) of probeer het bij je favoriete luisterboekplatform. Binnenkort ook te beluisteren via de Online bibliotheek. (ISBN: 9789464640960)  

De Heerlijkheid

Na de dood van zijn vrouw Yken wordt Jan de Brouwer gekweld door schuldgevoel. In 1554 ontvlucht hij zijn geboortedorp en vindt werk als brouwersknecht in de abdij van Tongerlo. Daar draagt hij in stilte zijn verlies. 

De rust wordt ruw verstoord als de abt sterft. Een machtsvacuüm ontstaat. Jaak Veltacker, de sluwe kamerling, wil de abt opvolgen en vraagt Jans hulp. 

In de oplaaiende machtsstrijd maakt Jan kwaadaardige mannen tot zijn vijanden. Hij belandt in een kat-en-muisspel met een levensgevaarlijke roversbende en een onbetrouwbare schout. Zij dwingen hem terug te keren naar zijn familie en vrienden. Terwijl het verleden aan zijn geweten knaagt en schaamte hem verteert, zet hij alles op alles om zijn geliefden te beschermen. 

Ondertussen blijkt de liefde onverbiddelijk. Durft Jan zich opnieuw over te leveren aan de hartstocht?

BHIC, 1232 Illustre lieve vrouwe Broederschap, inv.nr. 146

Een schout ontmaskerd

Non-fictie /// Erfgoed ‘s-Hertogenbosch

Historisch wetenschappelijk tijdschrift Silva (2022-december) publiceerde Een Schout ontmaskerd. Een verkorte versie van dit artikel is nu ook te lezen in de Verhalenbank van Erfgoed ‘s-Hertogenbosch. 

In Een schout ontmaskerd vertel ik het verhaal van hoogschout Jacob van Brecht (ca. 1522-1599). Deze afgezant van de koning van Spanje regeerde met harde hand over de Meierij van ‘s-Hertogenbosch. Ieder jaar bracht hij verslag uit in de zogenaamde schoutsrekeningen. Daarin beschreef hij in uitgebreide volzinnen zijn trouw en zijn ijver. 

In 1563 terroriseerde een bende het land. Op weerzinwekkende wijze ontnam zij burgers en buitenlui hun schamele bezittingen. De schout werd gedwongen om in te grijpen. In de schoutsrekeningen verklaart hij hoe door zijn roemrijke optreden de bende werd ontmanteld. Het verslag is op zijn best een bloemrijke verantwoording van wat zich werkelijk heeft afgespeeld. Hij wist hij op listige wijze anderen voor zijn karretje te spannen en hoe zit het met de twaalf bendeleden die aan de schout ontsnapten? Wil jij weten wat zich werkelijk heeft afgespeeld?

Lees dan  Een schout ontmaskerd in de Verhalenbank of het volledige artikel in Silva december 2022, 3-13

Carbentus G. (1785) Oplating van de luchtballon van J. Blanchard Noordeinde Den Haag

De grutto

Fictie /// Uitgeverij Historische Verhalen

Dit jaar verschijnt opnieuw een historisch verhaal van mijn hand bij Uitgeverij Historische Verhalen. 
 
Dit keer vertel ik het verhaal van de oer-Hollandse Mayke. Een meisje dat zich verzet tegen haar zeer gelovige vader en haar autoritaire werkgeefster. 
Als ze hoort van Jean Blanchards ballonvlucht vertrekt ze, tegen de wens van haar vader in, met haar oom Dieter naar Den Haag. Waar haar tocht bedoelt was om haar vader te tarten, raakt ze veel nauwer bij de ballonvaart betrokken dan ze had gedacht. Maar als de ballon het luchtruim kiest is er geen weg meer terug. 
 
De grutto is het verhaal over de eerste (ballon)vlucht in Nederland (1785), maar bovenal het verhaal van een dappere jonge vrouw die aan haar omstandigheden wil ontvluchten.
Je kunt het verhaal LEZEN of LUISTEREN (aflevering 15A).
 
Wil je meer weten over het schrijfproces of de historische achtergrond van het verhaal, BELUISTER dan het gesprek dat ik had met uitgever Rik van der Vlugt en historicus Key Tengeler. (aflevering 15B) 
sGrooten (1573) Atlas Bruxellensis

Een schout ontmaskerd

Non-fictie /// Erfgoed ‘s-Hertogenbosch

Bloemrijke verantwoording of schaamteloze misleiding?

De Heerlijkheid, mijn historische roman is gebaseerd op uitgebreid historisch onderzoek. Waar in een roman feit en fictie met elkaar vermengd raken bood Wetenschappelijk historisch tijdschrift Silva mij de gelegenheid om de twee te scheiden.

In Een schout ontmaskerd vertel ik het verhaal van hoogschout Jacob van Brecht (ca. 1522-1599). Deze afgezant van de koning van Spanje regeerde met harde hand over de Meierij van ‘s-Hertogenbosch. Ieder jaar bracht hij verslag uit in de zogenaamde schoutsrekeningen. Daarin beschreef hij in uitgebreide volzinnen zijn trouw en zijn ijver. 

In 1563 terroriseerde een bende het land. Op weerzinwekkende wijze ontnam zij burgers en buitenlui hun schamele bezittingen. De schout werd gedwongen om in te grijpen. In de schoutsrekeningen verklaart hij hoe door zijn roemrijke optreden de bende werd ontmanteld. Het verslag is op zijn best een bloemrijke verantwoording van wat zich werkelijk heeft afgespeeld. Hij wist hij op listige wijze anderen voor zijn karretje te spannen en hoe zit het met de twaalf bendeleden die aan de schout ontsnapten? Wil jij weten wat zich werkelijk heeft afgespeeld? LEES dan De schout ontmaskerd Silva december 2022, 3-13

Regionaal Archief Tilburg

Media /// Interview /// Regionaal Archief Tilburg

Onderzoeker Uitgelicht

Astrid de Beer (projectleider Cultuurhistorisch Onderzoek van het Regionaal Archief Tilburg) en ik hadden laatst een interessant gesprek over het doen van historisch onderzoek, thuis geraken in onze geschiedenis en het ontstaan van De Heerlijkheid. Astrid schreef na afloop een mooi artikel voor Regionaal Archief Tilburg, getiteld Onderzoeker uitgelicht.

Bazarow Magazine

Media /// Interview /// Bazarow Magazine

Bazarow Magazine

Jan Stoel nam een mooi interview met mij af over De Heerlijkheid. Hij stelde interessante vragen over de relatie tussen fictie en non-fictie, het schrijfproces en de verbanden tussen het verleden en het heden. Natuurlijk kreeg ik ook uitgebreid de ruimte om te vertellen over Jan, Bartold, Anna & Heyn.

Je kunt het hele interview lezen in Bazarow Magazine 14|2022.

De Brouwer geeft de burger uit de zestiende eeuw een stem

Media /// Recensie /// Hebban & Bazarow

Een prachtige viersterren-recensie van Jan Stoel. 

Martin de Brouwer (1988) overtuigt met zijn historische roman De Heerlijkheid. De Brouwer kende ik van historische verhalen die hij schreef in de verzamelbundels die Uitgeverij Historische Verhalen uitgeeft. Evenals die verhalen kleurt De Heerlijkheid de geschiedenis in. Er is een historische basis maar de auteur neemt de vrijheid om fictie te gebruiken daar waar de feiten ontbreken. Hij weet historiciteit en fictie zo met elkaar te verbinden dat een harmonisch geheel ontstaat. Het levert een heerlijk verhaal op, dat leest als een thriller.

Verder lezen op Hebban en Bazarow.

Wijkkrant Tilburg Oud-Noord (WTON)

Media /// Wijkkrant Tilburg Oud-Noord

Wijkkrant Tilburg Oud-Noord

Een mooi artikel over De Heerlijkheid in de zomereditie van Wijkkrant Tilburg Oud-Noord, met leesfragment.  

Wijkkrant Armhoefse Akkers

Wijkkrant Armhoefse Akkers

Media /// Wijkkrant Armhoefse Akkers

Vorig jaar mocht ik enkele artikelen schrijven voor Wijkkrant Armhoefse Akkers, over Huize Moerenburg (zie verderop op deze pagina). Nu kun je in de juli-editie een fijn artikel over De Heerlijkheid terugvinden. 

Moergestel TV|radio

Moergestel TV|radio

Media /// Moergestel TV|radio

Zondag 22 mei mocht ik bij Stephan van der Aa aanschuiven voor een uitgebreid interview over De Heerlijkheid, bij Moergestel TV|radio. Je kunt het interview hier terugkijken (33.00).

Historiek Signalementen /// week 20

Historiek - Signalementen

Media /// Historiek

Voor historiek schreef ik een viertal artikelen. Drie over de mode in de zestiende eeuw en een over de eerste schilderes die met naam en toenaam bekend is: Catharina van Hemessen. 

Met het verschijnen van mijn roman De Heerlijkheid is zij opgenomen in Historieks signalementen en tevens verkrijgbaar via Historieks geschiedenis-winkel.nl

Nieuwsklok /// De Heerlijkheid

Media /// Nieuwsklok

Nieuwsklok

Een mooi artikel over De Heerlijkheid in de Nieuwsklok, het huis-aan-huisblad van de gemeente Oisterwijk. Week 20 (18 mei) blz. 19. 

 
Schrijfevent BOEK10|2022 - Theater Het Klooster

DailyChannel Podcast

Media /// DailyChannel

DailyChannel.fm biedt ons wekelijks een overzicht van de nieuwste boeken in het Nederlands taalgebied.

In podcast 90 (week 20 – 2.06/9.34) had ik uitgebreid de kans om meer te vertellen over De Heerlijkheid. Ik lees de achterflap van mijn roman voor en vertel meer over het ontstaan  van mijn boek.

U kunt de podcast hier zelf beluisteren.

Brabants Erfgoed

Non-fictie /// Brabants Erfgoed

Twee kanunniken tijdens het beleg van 's-Hertogenbosch in 1567

Historisch onderzoek is een voortdurende inspiratie voor nieuwe verhalen. Deze geschiedenis over twee kanunniken die met kwade bedoelingen het opstandige ‘s-Hertogenbosch binnenslopen, is gepubliceerd door Brabants Erfgoed.

In de zestiende eeuw nam de nieuwe religie, het protestantisme, een grote vlucht. ’s-Hertogenbosch dat in de geschiedenisboekjes bekend zou komen te staan als katholieke hoeksteen van het Spaanse rijk, was de eerste stad in het huidige Nederland, waar de revolutie voet aan de grond kreeg.

In 1567, een jaar voor de slag bij Heiligerlee die wordt gezien als de ‘officiële’ start van de tachtigjarige oorlog, leidde het nieuw opgerichte consistorie Antoine van Bombergen (1532 – 1568) de stad binnen. Uit naam van de prins van Oranje (1533- 1584), de graaf van Hoogstraten (1533 – 1568) en de graaf van Brederode (1531 – 1568) eiste hij het gouverneurschap van een protestants ’s-Hertogenbosch voor zich op. (Schuttelaars, 1991) Verder lezen?

Schrijfevent BOEK10|2022 - Theater Het Klooster

Boekpresentatie -
De Heerlijkheid

Schrijfevent BOEK10|2022 – Theater Het Klooster

14 mei 2022 vond het Schrijfevent BOEK10|2022 plaats. Gedurende deze feestelijke dag vol inspiratie, muziek, interessante schrijvers en geïnteresseerde lezers presenteerde Godijn Publishing mijn historische roman De Heerlijkheid.

Zelf betrad ik eveneens het podium. Ik gaf een presentatie over het doen van historische onderzoek en het effect daarvan op het schrijven van een roman. Die balans tussen feit en fictie is het bruisende hart van de historische fictie.

Vanaf 14 mei is ook de verkoop gestart! De Heerlijkheid is bij iedere boekhandel verkrijgbaar in softcover en in e-book. Meer lezen over De Heerlijkheid en/of direct bestellen? 

De Heerlijkheid

Fictie /// Godijn Publishing

De Heerlijkheid

Vanaf 14 mei 2022 is mijn ‘debuut’ De Heerlijkheid verkrijgbaar bij uw (lokale)boekhandel. Een historische roman over echte mensen, in de blubber, ontdaan van hun laatste goed en smachtend naar een laatste sprankje hoop en liefde. Wilt u meer INFORMATIE? U kunt haar ook alvast PRE-ORDEREN
 
De Heerlijkheid

Na de dood van zijn vrouw Yken wordt Jan de Brouwer gekweld door schuldgevoel. In 1554 ontvlucht hij zijn geboortedorp en vindt werk als brouwersknecht in de abdij van Tongerlo. Daar draagt hij in stilte zijn verlies. 

De rust wordt ruw verstoord als de abt sterft. Een machtsvacuüm ontstaat. Jaak Veltacker, de sluwe kamerling, wil de abt opvolgen en vraagt Jans hulp. 

In de oplaaiende machtsstrijd maakt Jan kwaadaardige mannen tot zijn vijanden. Hij belandt in een kat-en-muisspel met een levensgevaarlijke roversbende en een onbetrouwbare schout. Zij dwingen hem terug te keren naar zijn familie en vrienden. Terwijl het verleden aan zijn geweten knaagt en schaamte hem verteert, zet hij alles op alles om zijn geliefden te beschermen. 

Ondertussen blijkt de liefde onverbiddelijk. Durft Jan zich opnieuw over te leveren aan de hartstocht?

Schrijfevent BOEK10|2022 - Godijn Publishing

Boekpresentatie -
De Heerlijkheid

Schrijfevent BOEK10|2022 – Theater Het Klooster 

 

Mijn roman De Heerlijkheid wordt voor het eerst aan u gepresenteerd tijdens het schrijfevent BOEK10|2022. Een inspirerende dag voor lezers en schrijvers, met lezingen, boekpresentaties, persoonlijke ontmoetingen en nog veel meer.

BOEK10|2022 zal plaatsvinden in Theater Het Klooster in Woerden op 14 mei 2022.  Tickets BESTELLEN?

Voorlopig Programma:

  • 12.30 | Welkom Elly Godijn en Ilse Bockstaele
  • 12.40 | Fedor de Groot en Ramon van Huffelen | Waar moet een goede thriller aan voldoen?
  • 12.50 | Lezing Ronald van Assen | Valkuilen
  • 13.05 | Ellis van Zijl, Nanda Kooijman en Lieve van den Berg | Wat is er zo tof aan YA Fantasy?
  • 13.20 | Harpspel Cathinca
  • 13.35 | Interview en Q&A met Marceline de Waard
  • 14.05 | PAUZE
  • 14.35 | Anke Verbraak en Judith de Laat | Over schrijven & vriendschap
  • 14.45 | COMING NEXT YEAR
  • 14.50 | Lezing Karin Hazendonk | Het schrijven van een thriller
  • 15.10 | Vlaams fruit
  • 15.30 | Ankie Wijbenga en Martin de Brouwer | De historische experts
  • 15.40 | PAUZE met harpspel van Cathinca van Sprundel
  • 16.10 | Uitslag LOUTEREND VUUR *
  • 16.30 | Daniel Warmoeskerken en Mark Groenen | Hoe creëer je een Fantasywereld?
  • 16.40 | Boek10 lancering, vol inspiratie
  • 17.00 | MEET & GREET, lekker kletsen, met harpspel van Cathinca van Sprundel
  • 18.00 | Afsluiting
Historische Verhalen - Verzamelbundel VI

Het ballet van de nacht

Fictie /// Uitgeverij Historische Verhalen

Mijn verhaal Het ballet van de nacht is gepubliceerd in Verzamelbundel VI van Uitgeverij Historische Verhalen. 

Dit keer vertel ik het verhaal van Jean Baptiste Lully die smoorverliefd wordt op Zonnekoning Louis XIV. Tijdens Het ballet van de nacht slaat de vonk over. Nou ja, van Jean op Louis tenminste.
Het ballet van de nacht is een verhaal over nieuwe muziek, het Franse hofleven en een tergende onbeantwoorde liefde.
 
Verzamelbundel VI biedt u 10 historische verhalen met historische verantwoording. Naast mijn verhaal, verhalen van Sandrine van der Velde, Paul Christiaan Smis, Victor Lemstra, Key Tengeler, Marjet Maks, Jeroen Windmeijer, Femke Roobol en Hay van den Munckhof. U de bundel BESTELLEN bij de uitgever of via iedere (online)boekhandel.  
Alleen het verhaal LEZEN of BELUISTEREN (aflevering 6A).
 
Wil je meer weten over het verhaal, mijn schrijfwijze en inspiratie, redactie en allerlei andere zaken die blijkbaar niet onbesproken konden blijven? BELUISTER (aflevering 6B) dan ook het plezierige gesprek dat ik had met Rik van der Vlugt (uitgever en historicus) en Key Tengeler (historicus).
Martin de Brouwer - Auteurscontract Godijn Publishing

De Heerlijkheid

Fictie /// Godijn Publishing

Met grote trots mag ik eindelijk met u delen dat Godijn Publishing mijn historische roman De Heerlijkheid uit gaat geven. Het spannende en enerverende verhaal van Jan de Brouwer is vanaf 14 mei 2022 verkrijgbaar bij uw (lokale) boekhandel.
 
De Heerlijkheid
In 1554 ontvlucht Jan de Brouwer, na de dood van zijn vrouw, zijn geboortedorp Moergestel. Gekweld door schuldgevoel vindt hij werk in de abdij van Tongerlo. 
Als de abt sterft en een machtsvacuüm ontstaat, vraagt Jaak Veltacker, de sluwe kamerling, hem om hulp. In de oplaaiende machtsstrijd maakt Jan gevaarlijke mannen tot zijn vijanden. Zij dwingen hem terug te keren naar de geliefden die hij achterliet.
Jan belandt in een kat-en-muisspel met een levensgevaarlijke roversbende en een onbetrouwbare schout. Terwijl het verleden aan zijn geweten knaagt, zet hij alles op alles om zijn familie en vrienden te redden.
En dan is er nog die ene vrouw … Is er plaats voor de liefde in een gebroken hart?
Vlaams Fruit - Godijn Publishing

Zoute Haring

Fictie /// Godijn Publishing

Mijn verhaal Zoute Haring won de eerste prijs bij Godijn Publishings verhalenwedstrijd Vlaams Fruit. 

In Zoute Haring vertel ik het verhaal van Sara. In 1584, als de Spaanse troepen Antwerpen belegeren, wordt zij gedwongen de stad te ontvluchten. Haar man verheugt zich op een nieuw bestaan in Amsterdam, maar Sara heeft in de stad aan de Schelde haar hart verloren. Is het verstand sterker dan de liefde?

Wilt u de verhalenbundel met de zeventien beste bijdragen lezen? U kunt haar bestellen in paperback of e-book.

François Puget (1688) - Portret van muzikanten en artiesten (Wikimedia Commons)

Het ballet van de nacht

Fictie /// Historische Verhalen

Tot mijn grote vreugde is voor het tweede jaar op rij een verhaal van mij gepubliceerd door Historische Verhalen.
 
Dit keer vertel ik het verhaal van Jean Baptiste Lully die smoorverliefd wordt op Zonnekoning Louis XIV. Tijdens Het ballet van de nacht slaat de vonk over. Nou ja, van Jean op Louis tenminste.
Het ballet van de nacht is een verhaal over nieuwe muziek, het Franse hofleven en een tergende onbeantwoorde liefde.
Je kunt het verhaal nu LEZEN of LUISTEREN (aflevering 6A).
 
Wil je meer weten over het verhaal, mijn schrijfwijze en inspiratie, redactie en allerlei andere zaken die blijkbaar niet onbesproken konden blijven? BELUISTER (aflevering 6B) dan ook het plezierige gesprek dat ik had met Rik van der Vlugt (uitgever en historicus) en Key Tengeler (historicus).
Sjef Paijmans - Podcast Sjef - Regionaal Archief Tilburg

Podcast: Sjef - Bonus

Non-Fictie /// Regionaal Archief Tilburg

Regionaal Archief Tilburg presenteert Sjef: de podcast over het leven van Oisterwijker Sjef Paijmans. Een man met vermeende sympathieën voor de bezetter. Een man die direct na de tweede wereldoorlog werd gearresteerd. Een menselijk verhaal over goed en fout, in de chaotische naoorlogse periode. 

Daan Doesborgh combineerde de door mij ingesproken dagboekfragmenten met historische achtergronden en persoonlijke memoires. In deze bonusaflevering (nummer 5) ging hij op bezoek bij het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging. Wordt daar duidelijk waarom Sjef werd gearresteerd? 

LUISTER NU of LEES MEER

Voordracht literair programma Boeken rond het Paleis

Nieuw Leven

Fictie /// Literair Programma Boeken rond het Paleis

29 augustus werd de nieuwe Tilburgse stadsdichter geïnaugureerd. In het bijbehorende literaire programma in de LocHal mocht ik mijn speciaal voor deze gelegenheid geschreven verhaal Nieuw leven voordragen.

Nieuw Leven speelt zich 700 jaar geleden af op Moerenborch, een hoeve ten oosten van de verspreide buurtschappen die Tilburg vormden. Het is een verhaal over ontbering, verlies, verlangen en liefde. Wil je het horen? Bekijk de video hierboven.

Laton Alton Huffman (1879) Pretty Nose (Wikimedia Commons)
L.A. Huffman (1879) Pretty Nose - Wikimedia Commons

White Feather

Fictie /// Frontier Tales

Frontier Tales, het Amerikaanse e-zine voor westernverhalen, publiceerde mijn verhaal White Feather. 

Een soldaat van de Amerikaanse cavalerie valt, gedurende de strijd die bekend zal komen te staan als Custers Last Stand, voor White Feather, een jong indianenmeisje. 

Om samen te kunnen zijn moeten ze alles achterlaten dat ze kennen. Is hun liefde sterker dan de oorlog die het Wilde Westen verscheurt?  

Lees nu White Feather; mijn eerste publicatie in het Engels. 

Gezicht op het huis Moerenburgh nabij Tilburg (collectie Het Noordbrabants Museum, ‘s-Hertogenbosch)

Huize Moerenburg

Non-Fictie /// Armhoefse Akkers

Ik geloof sterk in het belang van de lokale geschiedenis. Ons verleden is overal en veel dichterbij dan we denken. Het is vaak interessanter en historisch gezien van grotere invloed dan we ons in eerste instantie beseffen.

Om dit statement kracht bij te zetten heb ik twee artikelen geschreven over een zeer oude hoeve met adellijke allure. Zij bevond zich op slechts enkele honderden meters van mijn huis. Je kunt het verhaal over Huize Moerenburg vinden in het mei-nummer van Wijkkrant Armhoefse Akkers (zie pagina 23) en in het juli-nummer (zie pagina 30)

Lees ze hier mei (1)juli (2)

[Collection Jules Beau. Photographie sportive] : T. 31. Années 1905 et 1906 / Jules Beau
Jules Beau (1905) - Henri Cornet - Publiek Domein - Wikimedia Commons

Tour de Farce

Fictie /// Historische Verhalen

De Tour de France; geen wielerkoers die zo tot de verbeelding spreekt. Henri Cornet is tot op de dag van vandaag de jongste winnaar in de geschiedenis. Hij won de tweede Tour in 1904. Een tour van schandalen en excessen. Maar ook een tour vol menselijkheid, spijt en onnavolgbaar doorzettingsvermogen. Lees mijn verhaal over Henri nu op: HISTORISCHEVERHALEN.NL

Tour de Farce is opgenomen in Verzamelbundel V van Uitgeverij Historische Verhalen. Lees naast Tour de Farce elf andere verhalen en hun historische achtergronden. Die zijn vaak net zo interessant als de verhalen zelf. Te bestellen via uw boekhandel. ISBN: 9789083117706 

 

Sjef Paijmans - Podcast Sjef - Regionaal Archief Tilburg

Podcast: Sjef

Non-Fictie /// Regionaal Archief Tilburg

Regionaal Archief Tilburg presenteert Sjef: de podcast over het leven van Oisterwijker Sjef Paijmans, tijdens en na de tweede wereldoorlog. Een man met vermeende sympathieën voor de bezetter. Een man die direct na de oorlog werd gearresteerd. Een menselijk verhaal over goed en fout, in de chaotische naoorlogse periode.
Verraad en verzet; weinig mensen waren 100% held of 100% verrader. Ik had de eer de dagboekfragmenten van Sjef in te mogen spreken. Daan Doesborgh combineerde deze met historische achtergronden en persoonlijke memoires van Sjefs zoon Hans. Om erachter te komen hoe het Sjef verging, luister je vanaf 20 januari 2021 wekelijks naar de podcast Sjef.

LUISTER NU of LEES MEER

Storm van 2020 Godijn
De storm van 2020 - Godijn Publishing

De Storm van 2020

Fictie /// Godijn Publishing 

Haarscheurtjes

Haarscheurtjes, een van mijn korte verhalen, is opgenomen in de verhalenbundel: De Storm van 2020. Het is het stormachtige verhaal van Eline. Een jonge vrouw die als klein meisje op Vlieland, de enige verloor op wie ze kon vertrouwen. Nu keert ze terug. De bundel is te bestellen via uw boekhandel: ISBN 9789493157545

Catharina van Hemessen
Catharina van Hemessen - Zelfportret, 1548 (Publiek Domein - wiki)

Catharina van Hemessen

Non-fictie /// Historiek

De eerste schilderes​

Jheronimus Bosch en Pieter Breugel behoren tot de bekendste schilders van de zestiende eeuw. Een ander genoot in hun tijd eveneens een groot aanzien, maar haar zijn we inmiddels welhaast vergeten. Haar naam: Catharina van Hemessen. LEES MEER

Losbandig gezelschap in een bordeel - Jan Sanders van Hemessen, 1543 (Publiek Domein - The Wadsworth Atheneum - wiki)

Kleding in de zestiende eeuw (III)

Non-fictie /// Historiek

Voor de vrouw

Gehoorzaamheid, deugdzaamheid en bescheidenheid waren de deugden van de vrouw in de zestiende eeuw. Ondanks dat het humanisme vrouwen een tot dan toe ongehoorde mogelijkheid bood zich persoonlijk te ontwikkelen, hield de vrouwenmode vrijwel gelijke tred met die van de man. LEES MEER

Het korporaalschap van kapitein Dirck Jacobsz Rosecrans en luitenant Pauw, Amsterdam
Het korporaalschap van kapitein Dirck Jacobsz Rosecrans en luitenant Pauw, Cornelis Ketel, 1588 (Publiek Domein - wiki Rijksmuseum)

Kleding in de zestiende eeuw (II)

Non-fictie /// Historiek

Voor de man

De naamgeving, aard en snit van kledingstukken in de zestiende eeuw is anders dan wij nu gewoon zijn. Kleding is en was ook toen voor de man van groot belang: ter bescherming en als uiting van goede smaak. LEES MEER

Kleding 16 1 Alonso Sánchez Coello (1571) - Anna van Oostenrijk
Anna van Oostenrijk - Alonso Sánchez Coello, 1571 (Publiek Domein - wiki)

Kleding in de zestiende eeuw (I)

Non-fictie /// Historiek

Mode, kleur en stof

Kleren maken de man – en de vrouw. In tegenstelling, tot bouwwerken, wapens, kunst en boeken is kleding vergankelijk. Het slijt, raakt uit de mode en is, nadat het met liefde is gedragen, van weinig waarde. Uit de middeleeuwen, renaissance en barok zijn nauwelijks kledingstukken bewaard gebleven. Valt er desondanks iets te zeggen over de kleding van onze voorouders? LEES MEER

Een overval op boeren. (Bron: Cornelis de Wael, 1602-1667, Rijksmuseum)
Een overval op boeren - Cornelis de Wael (Publiek Domein - Rijksmuseum)

Georganiseerde misdaad in de zestiende eeuw

Non-fictie /// Brabants Erfgoed

Rovers, quaatdoenders en moordbranders

Oorlog, armoede en ziekte, de Brabantse burger had veel te vrezen in de zestiende eeuw. Zelfs als er niet openlijk oorlog werd gevoerd tussen Gelre en Brabant of tussen de protestanten en de Spanjaarden, was men het leven niet zeker. Roversbendes trokken door het land. Zij stalen, moordden en brandden, zonder ontzag. LEES MEER

Verhalenbundel - Het licht blijft nog lang branden - Literatuurprijs Zeist

Rotte Tomaten

Fictie /// Literatuurprijs Zeist

Verhalenbundel: Het licht blijft nog lang branden

‘Jeanette, heeft de inval in dat bedrijfspand iets opgeleverd?’
‘Rotte tomaten, bedorven champignons en een paar ranzige, oude gasfornuizen waar zelfs de hongerigste zwerver geen ei op durft te bakken. Geen wapens, drugs of verdachte personen.’
Rechercheur Pauwels smijt, zodra ze zijn kantoor uit is, het rapport van Europol op zijn bureau. Die zogenaamde topanalisten beschouwen de aalgladde motorbendes, die zijn stad terroriseren, als niet meer dan een stel vervelende vliegen. Hij pakt zijn jas en haast zich naar buiten …

Arnemuiden - Gebrandmerkt - Godijn
Verhalenbundel - Gebrandmerkt - Godijn Publishing

Arnemuiden

Fictie /// Godijn Publishing

Verhalenbundel: Gebrandmerkt

Arnemuiden, 10 juni 1351. Johan staat op de duin die zijn land tegen de zee beschermt. In de verte verlichten brandende schepen de hemel. De gedachte aan mannen die vechten op leven en dood bezorgt hem de rillingen. ‘Pappa, kijk eens wat ik gevonden heb!’ schreeuwt de kleine Pieter terwijl hij druk met zijn armen zwaait. Johan rukt zich met moeite los van het angstaanjagende tafereel … 

Copyright © 2021 Martin de Brouwer